Пловдивчанин създаде летяща кола

Мисия Пловдив

08-02-2014, 16:29

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Находчив мъж от Пловдив създаде летящ автомобил. Колата на бъдещето, както той нарича своето изобретение, ще вдига 400 километра в час. Освен да се движи по булевардите и магистралите, автомобилът ще може да се издига във въздуха и да лети, съобщи Нова телевизия. Изобретението на машинния инженер вече е запазено в българското патентно ведомство.

Освен четирите гуми, автомобилът има и 9 крила, с помощта на които ще се издига във въздуха. Така ще ни спести времето, което губим в задръстванията и ще предвижваме по-бързо от единия край на страната до другия, твъряди изобретателят на летящата кола.

„Когато искаме да излети, първо се отварят предните крила. След това се отварят задните, за да може да се получи въртене на двата двигателя, които се намират отзад с перки, след което се отварят основните крила.предполага се, че един такъв автомобил не трябва да вдига повече от 300-400 километра, тъй като е основно за лични цели. Може да се използва като такси, като пощенски самолет, като линейка или като полицейски патрул”, коментира изобретателят Иван Кръстев.

Летящата кола е с три двигателя, като перките на два от тях ще могат да акумулират енергия, така че автомобилът да се движи и на ток,  а не само с дизел или бензин. Разходът на гориво ще е 10 литра на 100 километра. Височината, на която ще може да се издига, е до 3 хиляди метра.

„Предвидено е да пътуват от един до четири души. За това той е по-голям, малко по-тежък и ще изисква по-мощни двигатели. Идеята е да влиза в един нормален гараж, за да могат хората да си го прибират”, добавя инженерът.

Близо година и половина е отнело на Иван Кръстев да разработи летящия автомобил. 63-годишният пловдивчанин признава, че у нас тази кола може да лети само по магистралите, но не и в населените места. След като получи световен лиценз за изобретението си, възнамерява да го предложи на големите автомобилни компании, които да започнат да произвеждат летящата кола. Според него цената на този автомобил ще е около 150 хиляди евро.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен