Учителите у нас - натоварени и стресирани

Животът

09-02-2014, 08:20

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Това показва последното изследване на синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа”

Българските учители са претоварени и стресирани. Това показва последното изследване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа”. Според данните голяма част от учителите преподават по около 21 часа седмично, а отделно за самоподготовка и извънкласна дейност отделят 19 часа.

Най-сериозното натоварване на педагозите идва от административната работа. За нея били нужни около 8 часа седмичноq пише inews.bg. Претоварването на учителите води до умора и намалява качеството на преподаване, смятат от синдиката.

Красимира Стайкова преподава математика на ученици от 8 и 12 клас в монтанската езиковата гимназия. Според нея, работата на учителя е много повече от преподаването на материала в час.

"След като свърши смяната в училище, прибирайки се имам самоподготовка, която отнема най-малко един час, някой път може и да е повече, два, три, зависи. След това, ако има контролни да се проверяват”, разказва учителката пред Нова телевизия. 

Често през междучасията или след края на учебния ден на учителите им се налага да вършат допълнителна административна работа. Особено натоварено е в края на сроковете и учебната година, когато има и много документи за попълване.

Според проучването на КТ "Подкрепа” работата в училище е над 48 часа на седмица при 40 по норматив. Именно заради това синдикатите настояват за допълнително заплащане на учителите за административната дейност.