Всеки втори личен лекар без работа през юли

Животът

09-02-2014, 10:17

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари проблемът може да бъде решен ако се удължат срокът за завършване на специализация

Има реална опасност през юли почти половината от личните лекари да останат без работа. Причината - тогава изтича срокът, в който всички джипита трябва да придобият специалност. В случай, че не вземат диплома ще трябва да напуснат практиките си, а много населени места в България ще останат без медицинска помощ, информира Нова телевизия.
По последни данни на здравното министерство в момента практикуват малко над 4600 лични лекари. Едва половината от тях имат завършена специалност "Обща медицина", "Вътрешни болести", "Педиатрия" или "Спешна медицина". Останалите над 2600 медици имат срок до юли да се сдобият с диплома.
Д-р Данчо Джагалов се грижи за здравето на повече от 1500 души в 9 населени места. Сега му предстои труден избор - или да обикаля селата около Смолян, за да лекува, или да захвърли слушалките и да специализира.
Според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари проблемът може да бъде решен ако се удължат срокът за завършване на специализация.
От здравното министерство обясниха, че предложения за увеличаване на този срок вече се обсъждат.
И въпреки всичко - от Сдружението на общопрактикуващите лекари уточняват, че задължителна специалност трябва да има.