Светослав Малинов: Не се справихме с бежанската вълна

Според евродепутата е нужна фундаментална промяна на еврозаконодателството за бежанците

Българската държава не се справя с бежанската вълна и затова е необходимо допълнително финансиране от ЕС. Вината очевидно лежи споделена между предишното и сегашното правителство. Такава е позицията на българският евродепутат от ЕНП Светослав Малинов след проверката по български бежански лагери от представители на Европейския парламент. Тя се проведе в страната от 20 до 23 януари.

По думите на Малинов, сме се оказали неподготвени на всички нива, но и европейското законодателство не е синхронизирано за държавите, които се оказват най-близо до страните, откъдето идват бежанците. Евродепутатът призовава Комисарят Малстрьом по никакъв начин да не отслабва контрола и натиска върху българското правителство.

По отношение на бъдещото евентуално финансиране като помощ за България, Малинов каза, че нещата са по един неприятен начин свързани тъкмо, защото не се справихме и тъкмо, защото ще имаме много проблеми в бъдеще наистина се нуждаем от финансиране. Но то не е награда, а признание, че не можем да се справим и признание за тежкото положение. "Какво ще бъде решението е трудно да се каже. Докладът на комисията още не е изготвен, но съм убеден, че в момента България попада в една ситуация на солидарност и признаване на нейната неподготвеност", каза още Малинов.

Според евродепутата ще има в дългосрочен план сериозни решения на Европейския парламент затова как да подхожда в такива случаи на масова бежанска вълна. Самото европейско законодателство не е много добре настроено и затова през последните години се говори много. А именно, че тежестта пада прекомерно върху държавите, които се намират най-близо до страните, от които идват бежанците. Затова е необходимо нещо много по-фундаментално като промяна, допълни Малинов.

Що се отнася до конкретни суми, които България може да получи след проверката, нека първо усвоим и отчетем без никакво съмнение за корупция първите средства, след това ще кандидатстваме за нови, коментира Светослав Малинов. Той бе категоричен, че ако има добра новина, то тя е, че ако веднъж си бил толкова неподготвен, няма как това да се случи втори път.

Малинов прогнозира, че докладът от проверките по бежанските лагери в България ще бъде готов до края на мандата на този Европарламент, но не по-рано от март.