Смилянският боб влиза в световната "Съкровищница на вкусовете"

Животът

09-02-2014, 15:35

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Смилянският боб, зеленото сирене на село Черни вит и каракачанската овца влизат в "Съкровищницата на вкусовете". Класацията напомня на идеята за Ноевия ковчег - запазва семена, рецепти, технологии и всички малки тайни, осигуряващи еднаквост на продукта и устойчивост на производството. "Съкровищницата" е идея на световната организация "Slow food", която идва като контрапункт на бързото хранене. В нея са регистрирани над 1400 географски продукта, пише "Стандарт". Първият официално утвърден продукт от България е зеленото сирене, което е единственото плесенясало сирене на Балканите. То щяло да остане напълно непознато заради преклонната възраст на единствения човек в селото, който да го произвежда. След намесата на кмета рецептата е възродена.
Каракачанската овца също е включена в "Съкровищницата", от която се прави т. нар. толумско сирене. Бавното хранене набира популярност, в света членовете му са над 100 000 от 160 държави. Българският клон включва 1000 членове.