Най-после и в Добрич – ще избират омбудсман!

Мисия Добрич

09-02-2014, 16:21

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Общинският съвет ще обяви конкурс

Общественият посредник в Добрич ще бъде избран чрез конкурс, обявен от Общинския съвет. Кандидатите ще трябва да представят препоръки и концепция за бъдещата си дейност. Това предвижда проект за правилник за работата на омбудсмана, който Общинският съвет ще обсъди на предстоящото си заседание на 11 февруари, пише БТА.
Общинският съвет е приел подобен правилник още през 2005 година, но обществен посредник в общината не е бил назначаван.
Новите правила за работа на омбудсмана, които са актуализирани, са предложени от общински съветник.
След явяване на интервю пред комисия общественият посредник ще бъде избран с тайно гласуване от Общинския съвет с квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете на съветниците. Той ще премине пробен период от шест месеца и няма да има право да заема поста повече от два последователни мандата.
Финансовото осигуряване при експерименталното действие на  обществения посредник ще се поеме чрез финансиране от бюджета на общината и/или от дарения от местни и чуждестранни източници без условия, които да поставят в зависимост омбудсмана или
общината, пише в проекта. В срок от един месец от постъпването на даренията кметът трябва да внесе доклад в Общинския съвет за името на дарителя, произхода на средствата и начина по който ще бъдат изразходвани. Няма да се допуска финансиране от анонимни източници, според подготвения правилник.