Ден без панталони в Колумбия в подкрепа на свободата на словото

Животът

10-02-2014, 09:27

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

В колумбийския град Меделин стотици ентусиасти събуха панталоните си в подкрепа на свободата на словото. Акцията бе организирана по призив в социалните мрежи и успя да предизвика широк обществен и медиен отзвук.
Няколкостотин души в колумбийския град Меделин участваха в нетрадиционна акция, наречена "Ден без панталони". Ентусиастите взеха решение да се появят без дрехи на публични места в защита на свободата на словото. По-голямата част от участниците, предимно млади хора, се събраха за акцията по призив в социалните мрежи. Събитието имаше за цел да "насърчи свободата на изразяване" и да се покаже, че „е важно, не как се обличаме, а кои сме", заяви пред медиите Себастиан Гарсия, един от организаторите, пише EkipNews.bg.
"Тук съм заради свободата на словото. Заради каузата да изразявам себе си по какъвто начин реша. Искам да покажа солидарност с младите хора. Мисля, че акцията е чудесен начин да се покаже, че има шанс за промяна.", заяви Алисия Гомес.
Участниците в нетрадиционната демонстрация, сред които и цели семейства, преминаха през втория по големина град в Колумбия, скандирайки лозунги в подкрепа на свободата на словото. Подобна акция бе планирана за края на миналата година, но бе забранена от властите. Кметската управа на Меделин тогава обяви, че подобна демонстрация нарушава етичния кодекс и нормите за обличане на публични места. Събитието бе вдъхновено от движението "Ден без панталони в метрото", чиито прояви ежегодно успяват да привлекат стотици участници в различни световни столици.