"Помак" се изгаври с Антон Дончев

Животът

10-02-2014, 09:55

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Обявиха романа му "Време разделно" за манипулативен

Гавра с най-големия жив класик на българската литература – писателя Антон Дончев, си направиха от т.нар. Европейски институт "Помак".

В доклад за "дискриминацията" на помаците в България, който те са изпратили до всички евроинституции, акад. Дончев е наречен "бездарен", а романът му е обявен за поръчков и манипулативен, пише БЛИЦ.

Според председателя на "Помак" Ефрем Моллов, подписал клеветата срещу Антон Дончев, романът илюстрирал "предполагаемата насилствена ислямизация на българите в Родопите във връзка с подготовката на смяната на имената на помаците през 1964 г."

От Съюза на българските писатели са отговорили с възмущение в официално писмо до Брюксел. Остро пред веропартньорите ни са реагирали и от Института за исторически изследвания към БАН, като предупреждават, че от "Помак" работят за "възстановяване на Османската империя и срещу ЕС", съобщава "Преса".

Писателският съюз е категоричен, че всички обвинения срещу героичния епос "Време разделно" са насочени не само срещу патриотизма и романтизма в творбата на най-големия жив днес български белетрист, но и срещу хуманистичния патос на неговата жестока и красива сага.

"Време разделно4 е най-превежданото българско белетристично произведение – излизало е на 36 езика, а у нас има 32 издания с над 1 050 000 тираж. В САЩ романът е библиографска рядкост и се продава за повече от 150 долара.