Прибират фонтана на Деметра в музей

Мисия Пловдив

10-02-2014, 12:59

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обсъждат референдум за паркинга в Цар-Симеоновата градина

Според експерти, шедьовърът не може да бъде възстановен, слагат копие в Цар-Симеоновата градина

Вероятно утре ще бъде подписан и вторият договор за реконструкция на Цар-Сименовата градина. Това съобщи пред журналисти днес кметът Иван Тотев. Вторият договор касае водните площи и е на стойност около 2 милиона лева.

„Това касае възстановяването на фонтана на Деметра, фонтаните, които пловдивчани отпреди 20 години помнят с плуващите рибки в началото, така че отново ще има рибки там, на които ще се радват всички малчугани, а и не само те. Най-голямата атракция пък ще бъде фонтанът с височина 20 метра”, уточни кметът Тотев. Фонтаните ще бъдат изцяло подновени с нови помпи, ВиК инсталации и системи за управление.

Той уточни, че общината е в напреднали преговори и за третия договор, който обхваща изграждането и на предизвикалия полемики подземен паркинг. Очаква се той да бъде подписан до края на тази или в началото на другата седмица, като стойността му е около 3,6 милиона лева. Изпълнител на първия и третия договор е фирма Запрянови, а на втория – Главболгарстрой.

Днес стана ясно още, че според становището на реставраторите фонтанът на Деметра не може да бъде възстановен. Очаква се да се обсъди неговото бъдеще с експерти от София, като вероятно той ще бъде преместен в музей, а на негово място ще се направи отливка.