В Бургас продължава да върлува "жълтата гостенка"

Над 100 нови болни през 2013-а, още петима от началото на тази година

"Жълтата гостенка" настъпва в Бургас. Въпреки профилактиката, която се осъществява в белодромната болница в града, само за първите два месеца на тази година вече са регистрирани поредните пет нови случая. Болестта на бедността обаче вече се причинява от други фактори като алкохол, цигари, стрес и нередовно хранене. 

През 2013 година само за три месеца бяха регистрирани нови 36 случая на пациенти, болни от туберкулоза, а до края на годината техния брой надхвърли сто, каза д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Бургас. „Това са пациенти, които поне 2 – 3 месеца са се движели в обществото. Сега ние 2 – 3 месеца ще ги лекуваме активно. След това още 6 месеца ще им даваме медикаменти”, посочи д-р Трошанова. 
По думите на специалистката причината за наличието на тази стара болест в България е на първо място в социално-битовите условия, личната хигиена и неголяма ангажираност към общественото здраве.

"В Западна Европа през последните 20 години успяха да свалят туберкулозата на 14 – 15 болни на 100 хиляди население. Докато при нас през последните 4 - 5 години тези стойности за Бургаска област бяха 40 – 42 на 100 хиляди. През 2012 година стигнахме до 34 на 100 хиляди население. Имаме един спад, което показва, че сме си свършили добре работата. Нашата цел е ранно и своевременно откриване на туберкулозата, така че болният пациент да бъде изолиран, колкото е възможно по-бързо, и в максимално кратки срокове да го излекуваме, за да можем да го върнем в обществото. Благодарение на програмата за контрол на туберкулозата, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването, през последните 4 години ние успяхме да създадем много хубави връзки с неправителствените организации, които се явяват трансмисия между медицината и социалната сфера”, обясни д-р Трошанова.