Резус фактор и бременност

Животът

10-02-2014, 18:16

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво е резус фактор? Защо различният резус фактора на майката и плода може да доведе до усложнения по време на бременност? Какво е решението при подобна несъвместимост?

Когато става въпрос за резус фактор, се има предвид белтъкът или антигенът, който се намира или отсъства в еритроцитите (червените кръвни телца).  Наличието му означава, че сте с положителен резус фактор, а отсъствието му – че сте с отрицателен.

Сам по себе си резус факторът няма никакво значение за здравословното ви състояние, но е особено важен по време на бременност. Ако сте с положителен резус фактор и забременеете от мъж също с положителен резус фактор, то и бебето ще бъде с положителен резус фактор. 

Само в случаите когато майката е с отрицателен резус фактор, а бащата с положителен, има 50% вероятност резус факторът на бебето да бъде положителен и тогава говорим за имунна несъвместимост.

Защо различният резус фактор при майката и плода може да причини усложнения по време на бременността?

Резус факторът на плода може да се определи в 8 г.с. Ако то е с положителен, а бременната с отрицателен резус фактор, организмът й възприема протеина в кръвта на бебето като чужд организъм, срещу който започва да изработва антитела, които пък унищожават кръвните клетки на плода.

При резус конфликт бременността може да бъде прекъсната още в самото начало, без дори да разберете, че сте били бременни, както и в по-късен етап. При запазване на бременността и невзимане на мерки за здравето на плода съществува риск от хемолитична болест при бебето.

Какво е решението, когато майката е с отрицателен резус фактор, а бащата с положителен?

В тази ситуация бременната следва да дава кръв за изследване доста често по време на 9-те месеца. Ако се установи, че тялото й образува антитела и здравето на бебето е застрашено, решенията са няколко:

  • Плазмафереза – изтегляне на плазма, прочистване и връщане обратно.
  • Преливане на кръв на плода с резус отрицателен.
  • Ако вече сте имали бременност или аборт при наличие на резус конфликт, до 72 часа след раждането/аборта се влива еднократно антирезусен имуноглобулин, благодарение на който имунната система на майката няма да запомни чуждите тела (белтъка от кръвта) на бебето и няма да реагира на тях при следваща бременност. Такава ваксина се прави и при всяка интервенция по време на бременността (амниоцентеза, преливане на кръв и т.н.), когато има вероятност от сливане на кръвта на майката с кръвта на плода и образуване на антитела.