Дипломати окупирали тротоар в центъра на София

Автомобили с дипломатически номера паркират всеки ден безнаказано на тротоара около резиденцията на турския посланик в центъра на София, съобщава  “Труд”. За нарушението сигнал подали минувачи, които слизат на пътното платно, за да заобикалят дипломатическата сграда.
Глобата по Закона за движение по пътищата за неправилно паркиране върху тротоар е 15 лв. Колите спират точно до оградата, а не на разрешеното 1,50 м отстояние. Въпреки това никой не налага глоби. Жандармеристът на пост не знае защо шофьорите на дипломатите са окупирали тротоара.

От Центъра за градска мобилност препратили репортерите на "Труд" към администрацията на район “Средец”. Оттам пък ги посъветвали да се обадят директно в Столичната община, откъдето обещали да проверят случая. По-късно от кметството ги насочили към пиарката на столичния инспекторат Анета Савова, която обаче не успяла да даде информация какви мерки са взети.

Външното министерство отговорило, че въпросът е от компетенциите на Столичната община. От столичната дирекция на МВР поискали писмени въпроси, но отговор няма.

Репортерите се обадили два пъти и в турското посолство. В 13,30 ч служител отговорил, че е “време яде” и трябва да се обадят след 14 ч. При второто повикване, служителка от посолството категорично е отказала коментар. А на какво основание шофьорите на дипломатите не спазват закона, не станало ясно.