Важна ли е разликата във възрастта за една връзка?

Животът

11-02-2014, 10:46

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

А какво всъщност кара хора от различни поколения да се влюбят?

Гледате ли скептично на любовни връзки, в които партньорите имат голяма възрастова разлика? Каква е нормалната разлика във възрастта за една връзка и въобще има ли значение възрастта за любовта?

Сякаш сме свикнали с неписаното правило, че мъжът трябва да е по-възрастният в една връзка. Но по-възрастен с максимум 7 години. Оттам нататък възрастовата разлика се смята за нещо неестествено, което превръща връзката в неперспективна. Още по-фрапиращо звучи жената да е доста по-възрастната, макар че звездната двойка Деми Мур и Аштън Къчър, чиято разлика е 15 години, очевидно не страдат от подобни предразсъдъци и имат сравнително стабилна връзка.
Дали обаче те са пример за едно ново явление през последните години или са едно от малкото изключения? Все още се смята, че различните поколения имат различни интереси, различен начин на живот, различни вкусове, което изключва всяка възможност за химия между тях. Как си представяте 70-годишен старец да тича в парка с младата си 30-годишна приятелка, да ходи с нея по клубове и да задоволява сексуалните й нужди?
Има го и стресът от вечно тормозещият въпрос „Какво ще си помислят околните?“ Ако партньорът ви е осезаемо по-възрастен или по-млад от вас навярно ще бъдете център на внимание и обект за иронични коментари.
А какво всъщност кара хора от различни поколения да се влюбят? Според проведени изследвания тези, които са надраснали поколението си и търсят разбиране, приятелство, сериозен и улегнал партньор, ги намират в лицето на много по-възрастен от тях човек. От друга страна, тези, които си намират по-млада от тях половинка, са хора с жив дух,  енергични, младолики, смятащи връстниците си за прекалено улегнали и скучни. Е, има го и факторът пари, но Чичко Паричко и Златотърсачките са друга тема на разговор.
Проблемът с възрастта в любовта се простира и в друга посока. Също толкова скептично се гледа и на двойка над 60-годишна възраст, които са решили по никое време да преследват любовта, да се женят, да се развеждат и пак да се женят.„Колко по-разумно би било да си стоят самотни у дома и от време на време да гледат внуците си!“, биха казали доста хора. Да но животът не свършва с пенсионирането, а любовта е част от житейския път. Така че, макар и малко странно, какъв е проблемът хората да се обичат и на стари години?
Невероятно как хората сами се ограничават в любовта, намирайки тийнейджърската любов за несериозна, глупава и на практика несъществуваща, а любовта на стари години я смятат за неприлична, неперспективна и налудничава идея. Кое тогава е „нормалното“ време от човешкия живот, предназначено за любовни трепети? Важното е хората да се чувстват щастливи и влюбени, независимо на каква възраст и независимо от факта, че партньорът ви може да ви е баща, стига това да устройва и двама ви. / rozali.com