Творецът на портрети по скалите в Пловдив: Край с рисунките

Мисия Пловдив

11-02-2014, 11:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сам предложи да ги премахне

Авторът на скалните рисунки върху Дановия и Младежкия хълм Стойко Гагъмов се срещна с директора на "Чистота" Иван Стоянов.

Гагъмов обеща, че повече няма да претворява образите на бележити личности върху хълмовете и дори предложи срещу заплащане сам да заличи с боя последните си творби на Младежкия хълм и все още незавършените портрети на Трихълмието.

Важното е да се сложи край на този начин за творческо изразяване, категоричен бе Стоянов. Той запозна госта си с резултатите от специално направеното проучване, според което 79 на сто от пловдивчани смятат, че мястото на рисунките не е върху скалите.

Художникът подари на Иван Стоянов скица на поета Никола Вапцаров, а директорът му  предложи съдействие за по-подходящ начин за изява. Гагъмов обаче е категоричен, че рисува само върху сиенит и гранит и именно с това е уникален в световното изобразително изкуство.

Той призна, че от 30 години не може да си намери работа в Пловдив, затова пътува из страната и по света.

Иван Стоянов побърза да му предложи работа в предприятието като оператор на пясъкоструйката за почистване на графитите, което засега Стойко Гагъмов отказа, тъй като имал близки творчески планове извън града.