Квартал Капана в огледален капан

Мисия Пловдив

11-02-2014, 13:12

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

"Проект 0" за пръв път в Пловдив 7 юни

На 7 юни дългоочаквания "Проект 0" ще стане реалност. Тогава ще се състои изграждането на двойна огледална стена, пресичаща перпендикулярно ул. "Златарска" в пловдивския квартал Капана. Това съобщиха днес Кирил Кузманов – автор на Проект 0, Владия Михайлова – куратор, Веселина Сариева – директор на фондация "Отворени изкуства", основен партньор на Проекта и Стефан Стоянов – зам.-кмет "Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики" в Община Пловдив.

50 различни огледални парчета, собственост на 50 различни човека, ще бъдат сглобени в едно цяло. Тази стена ще създаде илюзия, друг поглед на нещата. А мястото, на което ще бъде поставена не е случайно – то има своята културна стойност. Целта на проекта е отново да се оживи Капана и да се превърне в арт квартал.

Реализацията на "Проект 0" ще бъде придружена от Документална (ретроспективна) изложба и Международна конференция по въпросите на изкуството и градската среда в Център за съвременно изкуство – Баня Старинна, Пловдив.

В основата на Проект 0 стои идеята за построяването на двойна огледална стена, която да пресече перпендикулярно една от най-малките и тесни улички в квартал Капана, Пловдив. Процесът на реализация на идеята от 2010 до 2013 г. беше свързан с изграждането на платформа за диалог и обмяна на съдържания. Платформата е неразделна част от Проект 0 и е част с художествения подход на автора, който се стреми да работи с "конкретното пространство и хората, които го обитават".

От 2010 година до май 2013 г. към Проект 0 се присъединиха 50 човека и групи, като всеки от тях заяви фрагмент от проектираната огледална стена. Сред тях са известни художници, архитекти, професионалисти от различни сфери, живеещи в страната и чужбина. Благодарение на тях Проект 0 ще се осъществи през месец юни 2014 г. като по този начин за първи път в страната създаде мащабно произведение на изкуството, развило се от конкретна идея,  подкрепата и съпричастността на широк кръг от хора.

Проект 0 на художника Кирил Кузманов повдига множество по-нататъшни въпроси за града, като място на живеене; за съпричастността; за мястото на изкуството в живота на хората; за участието и споделянето. Всички те са част от неговата платформа, която е нераздела от самото произведение, което ще бъде построено в квартал Капана. Затова построяването на огледалната стена ще бъде съпътствано от документална изложба, в която художникът ще покаже процеса на реализация на проекта и хората, които участват в него. Част от паралелната програма е и международна конференция по въпросите на изкуството и градската среда, в която ще вземат участие едни от най-изявените международни експерти, куратори и теоретици.