Бургазлии избират финалиста в кампанията "Място в сърцето" до края на месеца

Старата къща на „Александровска“, църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ и Пантеона си оспорват първото място

До края на февруари жителите на Бургас могат да гласуват за едно от трите места – финалисти в националната кампания „Място в сърцето“. Бургазлии могат да изберат – Старата къща на ул. „Александровска“ 26, неизменна част от облика на града, църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ или Пантеона, място за национална гордост.

Целта на кампанията е да се избере по едно място във всички дванайсет града, за което от 1 март да стартира дарителска кампания. Ако искате вашето „място в сърцето“ да спечели и да продължи в следващия етап можете да го подкрепите на сайта на кампанията.

Кампанията стартира на 1 октомври 2013 г. и се реализра на няколко етапа. Първоначално жителите предлагат места, който определят като сборна точка на културния и социалния живот, напомнящи исторически събития важни за самочувствието на общността. След това ФРГИ и жури – представители на обществените фондации по места, местната власт и специалисти избира три от предложенията, за които стартира гласуване. На следващ етап проектът събрал най-много гласове се включва в набирането на средства чрез даряване. Инициативата приключва ноември 2014 г. и цели реставрирането и ремонтирането на символните места в раличните български градове.
Националната кампания „Място в сърцето“ се провежда за пръв път у нас и разчита единствено на гражданската инициативност.