Еколози излизат на бунт в Бургас в защита на природните паркове

Животът

11-02-2014, 14:42

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Искат законодателни промени заради устройствени планове без еко оценка

Природозащитници излизат на нови протести в подкрепа на защитените паркове и толерантното отношение на държавата по отношение на общите устройствени планове, които се одобряват без успордно с тях да е приета екооценка. Еколозите настояват за да бъдат защитени природните богатства на страната и да бъдат предпазени от застрояване и унищожаване със законови промени. Те самите имат конкретни проекти предложения, свързани със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

В Бургас протестът ще се състои пред сградата на община Бургас, както до сега, от 18.00 часа. А успоредно с него се организира и друг - в социалната мрежа.

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" организира протести в 9 града на страната. Еколозите предупреждават, че прецедентът, който застраши Природен парк "Странджа" продължава да е в сила, въпреки че късно в петък министърът на регионалното развитие откри процедура за промяна на общия устройствен план на община Царево и спря прилагането на плана от 2008-а година.