Бургас ще участва в конкурс за популяризиране на Европейските културни дестинации

Мисия Бургас

11-02-2014, 15:29

Снимка:

Пресцентър Община Бургас

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проект търси културни дестинации в ЕС

В конкурса могат да кандидатстват всички туристически дестинации от ЕС, Норвегия и Швейцария

Бургаски регион има възможност да презентира и популяризира пред цяла Европа своите културни и природни забележителности. Това може да стане след участие в новооткрития конкурс за наградата CHARTS, която е предназначена за Европейски туристически дестинации и се присъжда за постигнати резултати в сферата на културния туризъм. Това разказа зам.-кметът Атанаска Николова по време на пресконференция по проекта.
„Община Бургас също ще кандидатства с културна дестинация, като част от Сдружението на общините от югоизточен регион, в който влизат още Ямбол, Сливен и Стара Загора. Имаме богато културно наследство, в което в последните години положихме немалко усилия да реставрираме, социализираме и адаптираме за посещения. В такива туристически атракции ще се превърнат античния град Акве Калиде, остров Света Анастасия, Моста и др., но не трябва да забравяме и изключителните природни забележителности като морето и 3-те езера около града със защитени зони и богат животински свят“, добави още зам.-кметът Атанаска Николова.
В конкурса могат да кандидатстват всички туристически дестинации от Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. Целта е да се повиши популярността на европейските културни дестинации.
Те могат да кандидатстват с техните постижения и дейности, които вече са дали значителни резултати в 12 добри практики на тема културен туризъм – изменения на климата, достъпност до забележителностите, ефективни партньорства, приемащи общности и устойчив туризъм, критерии за качество, информация за посетители, маркетинг на дестинациите, културни маршрути, железопътно наследство, местни продукти и гастрономия, традиционни занаяти и търговия, и колоездене за туристи/посетители.
Всеки участник трябва да покрие най-малко 3 от 12-те посочени категории.