Деца празнуваха със 112

С образователна презентация за работата на служителите от единен спешен номер 112, изнесена през четвъртокласници от НБУ „Михаил Лъкатник”, бе отбелязан Европейския ден на тел. 112. Вече шеста по ред година служителите от Регионален център 112 – Бургас се срещат с ученици, както от Бургаски, така и от региони Сливен, Ямбол и Стара Загора, като по подходящ начин, съобразен с възрастовата група, запознават подрастващите със спецификата на високоотговорната си работа, насочена към спасяване на човешки животи.
Под символиката на повтарящите се и запомнящи се цифри 112, като 11.02. / 11-ти февруари/, професионалния празник на служителите от краткия номер за спешни повиквания в целия Европейски съюз, премина под мотото „Запознай се с твоя оператор от тел. 112“. Децата разговаряха с оператори и тестваха как работи спешния телефон 112, като с тях беседваха и представители на службите за спешно реагиране, станали неразделна част от работата на единния спешен телефон, а именно : представители на полицията, противопожарната охрана и защита на населението, Центъра за спешна медицинска помощ и представители на местната власт.
Целта на проведеното мероприятие бе изграждане на адекватен модел за поведение на учениците в случай на извънредни ситуации. Четвъртокласниците посрещнаха с огромен ентусиазъм посещението в работната зала на тел. 112, където на място се запознаха с отговорната работа на служителите от центъра и с демонстрираните концентрация, дисциплина, любов и всеотдайност към професията.
Припомняме, че 11-ти февруари е обявен за Европейски ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 със Съвместна тристранна декларация на ЕК, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г., като се чества официално в страните-членки от Общността.