В неделя идват ценни мощи от Зографския манастир

Мисия Пловдив

11-02-2014, 21:58

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В чест на една светиня (ГАЛЕРИЯ)

Частица от мощите на Параскева-Петка ще бъдат поставени в старинния храм „Света Параскева”

В неделята на Блудния син - 16 февруари, в митрополитския храм „Света Марина” ще бъде посрещната частица от светите мощи на римската преподобномъченица Параскева-Петка, донесени в дар на Пловдивската света Митрополия от Славянобългарския манастир „Свети великомъченик Георги Зограф” на Света Гора-Атон. Светинята ще донесе лично игуменът на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий по решение на манастирския събор.

Свещената реликва е поставена в специално изработена сребърна кутия, която архимандрит Амвросий ще предаде на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в 9 часа в храма „Света Марина”. След това митрополит Николай ще възглави Божествената света Литургия в чест и прослава на светата преподобномъченица в съслужение със свещеници от града и епархията.

След края на архиерейското богослужение - около 11 ч., с литийно шествие, което ще тръгне от храм „Св. Марина” до старинния храм „Света Параскева” /”Света Петка-стара” до Понеделник пазара/, светите мощи ще бъдат пренесени и поставени до иконастасната икона на света Параскева за вечно поклонение и почит от вярващите.

Родителите на преподобномъченица Параскева били римляни и след дълги молитви се удостоили да имат едничка дъщеря. Те я нарекли Параскева, понеже се родила в петъчен ден (петък по гръцки се казва "параскеви"). Приела монашество, Параскева жестоко пострадала за вярата си в Христа при царуването на Антонин. Хвърлена в котел с кипящо масло и катран, тя останала невредима. На мъченията й присъствал сам императорът. Но в очите му попаднали пръски от кипящата течност, в която била Параскева, и той ослепял. По негова молба мъченицата му дарувала отново зрение. Така тежките страдания на света Параскева били придружени от чудеса. Чрез тях тя обърнала мнозина към Христа. Преподобномъченица Параскева била посечена с меч. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград. Особено помага при очни болести и слепота.