Българският орех изчезва

Животът

12-02-2014, 10:08

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Българският орех е на път да се затрие от пазара у нас.
В момента има остър дефицит от полезната ядка в страната ни и се очаква до края на лятото тя да изчезне тотално, съобщиха за „Новинар” производители. Те допълниха, че вариант е да се внасят орехи отвън, но цените са прекалено високи. „Има възможност за експорт от Украйна, но той излиза непосилно скъпо и заради това няма сметка да се практикува”, обясниха търговци.
Родните пазари търпят и липса на български фъстъци и лешници. Заради това цените им в магазините са много по-високи от тези на вносните ядки, пише novinar.bg.

Експортът се налага именно заради острия недостиг на български продукти. И ако при орехите няма големи възможности за доставка от чужбина, повечето фъстъци, които ядем, са вносни. Основно консумираме китайски и аржентински продукти, уточниха от бранша. Бадемите пък се внасят най-често от Америка.
Българските производители се опитват да пробият и на чуждите пазари, но начинанието се оказва изключително трудно. „В Западна Европа нямаме никакъв шанс. Държавите там имат добро местно производство и им излиза по-евтино да продават собствена продукция”, обясниха от бранша. Български производители в момента се представят на пазара в Румъния, за където изнасят основно слънчоглед.
Проблемът с дефицита на български ядки е още от 2013 г. „Тогава също е липсвало изобилие от български орехи и фъстъци”, допълниха експерти. Реколтата от орехи обаче тогава е била по-добра и затова родните ядки не са изчезнали напълно от пазарите след лятото. „Сега обаче очакваме орехът да изчезне напълно след средата на годината”, уточниха от бранша.