Вампири и таласъми в музея

Животът

12-02-2014, 12:12

Автор:

Butgasutre

Всичко от Автора

Правят седмица на демоничните изчадия

Вампирите -най-популярните герои напоследък, които ни гледат и плашат от екрана или от книгата, ще оживеят в музея седмица преди Сирни Заговезни.  В навечерието на големия зимен празник Регионалният исторически  музеа  ще предложи серия от лекции по актуалната тема. 

Гостите в музея ще чуят истории за вампири, таласъми, върколаци в Бургаски регион. Информацията е почерпена от археологическите разкопки и от българската народна митология, в която тези същества са напълно реални, уточниха от културната институция в Бургас.  Вампирите и таласъмите са неразделна част от народните вярвания и легенди, предавани по българските земи още от Средновековието.

В рамките на една седмица, от 17 до 21 февруари, специалистите от РИМ-Бургас ще  запознаят  бургазлии с поверията за създанията на тъмнината, плашели хората от дълбока древност.

 Днес целия свят се интересува от темата за вампирите, а в популярната култура името на България започва да се възприема все по-често и като тяхна родина. Примерите са много – от множеството погребения със следи от ритуали срещу вампирясване, открити при археологически разкопки, с най-известен представител – вампира от Созопол, през влашкия княз Влад Дракула и красивата Катерина Петрова от хитовия сериал „Дневниците на вампира“. В тази връзка музейните специалисти от експозиции на РИМ-Бургас са се постарали да  представят по увлекателен начин  най-интересните аспекти на „вампиризма“.