Турция се заяде с Карлово, няма да се извинява за Илинден

Животът

12-02-2014, 15:23

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Консулът в Пловдив с ултиматум

Генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи е изпратил ултимативно писмо до Общински съвет Карлово, сразкри председателят на местния парламент Стойо Карагенски, съобщава karlovo.tv.

В него дипломатът настоява съветниците да оттеглят декларацията, която миналия месец приеха и изпратиха до общините в страната с призив да я подкрепят. В декларацията карловските управници настояват Турция официално да се извини за хилядите жертви и за зверствата по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1913 година в Одринска и Беломорска Тракия.

Отправяме този призив в памет на избитите българи, на изнасилените жени и убитите деца, заради палежите и поругаването на българската чест, които са извършвали ордите на башибозука, каза тогава Карагенски. В декларацията се подчертава още, че от родните си места са били прокудени 367 хиляди българи. Извинение от турска страна и до сега не е получено, настояваме за такова и призоваваме всички общини да ни подкрепят. Карагенски се обърна и към Народното събрание, като поиска държавните мъже да подкрепят инициативата и също да излязат с декларация в памет на избитите, така, както приеха подобен документ през 2012 година в памет на 11 жертви на възродителния процес. В писмото от турския консул се намеква, че ако декларацията не бъде анулирана, това ще окаже негативни отношения между южната ни съседка и Карлово. Според консула призива е неоснователен и неприемлив. Пълния текст на писмото ще бъде прочетен утре на сесия на ОбС.