Пак ще гласуваме за районни кметове

Няма да се назначават от кмета

В градовете с районно деление избирателите отново ще могат да гласуват пряко за районни кметове, решиха депутатите с гласуване на второ четене на текстове от новия Изборен кодекс.

Изборът на районни кметове беше отменен по времето на ГЕРБ и тогава кметовете на райони се назначаваха от кмета.

Очаквано бившите управляващи се противопоставиха на прекия избор. Основният им аргумент e това, че районните кметове нямат собствен бюджет, а и нямат правомощия.

Мнозинството отхвърли и другото предложение на ГЕРБ, с което от опозицията искаха да се въведе задължително гласуване, но без санкции, а с раздаването на бонуси на отишлите до урните.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ крехката демокрация в нашата държава има нужда от активното поведение на всеки. Бившите управляващи мотивираха искането си с традиционно ниската избирателна активност.

Червената Мая Манолова обаче коментира, че това освен, че противоречи на българската Конституция, противоречи и на две европейски директиви.

„Директивите уреждат, че гласуването на местни избори за страни-членки на Европейския съюз е право и не може да става задължително за гражданите на Европейския съюз”, обясни тя, цитирана от dnes.bg.

Според нея е абсурдно задължително гласуване да бъде съчетавано с парични стимули. По думите й, ако се доразвие идеята на ГЕРБ за финансови стимули за задължително гласуване, в класификатора на професиите ще трябва да се добави и "платен гласоподавател".

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че ако задължителният вот беше панацея, щеше да го има във Франция, САЩ и други развити демокрации. Според него задължителното гласуване е обида за всички.