Над 37 млн. лева е бюджетът на Асеновград за 2014

Животът

12-02-2014, 16:17

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

10 млн. отиват за изграждане на пречиствателна станция

Бюджетът на Асеновград за 2014 г. бе приет с почти пълното единодушие от Общински съвет. Заедно с него бе гласувана и Инвестиционната програма на града.

Този бюджет е базов за бъдещото развитие на Асеновград и общината и с него поставяме основите за напредъка и просперитета на Асеновград. Заложили сме много средства за проектиране и осигуряване базата на бъдещото икономическо развитие на града. Цялата опозиция подкрепи бюджета. Това ме радва, но и ме задължава. Защото така те гласухава своето доверие в изпълнението на заложените финансови ангажименти, коментира кметът на града д-р Емил Караиванов.

Общата му рамка е 37 114 879 лв. Реалните финансови параметри на общинската управа, които са заложени в инфраструктура, са в размер на 7 000 000 лв. Това е най-голямото перо в бюджета и Инвестиционната програма за 2014 г. Единствено би могъл да се посочи като по-голям финансов ангажимент проектът за изграждане на пречиствателна станция на отпадни води, който е на стойност около 10 000 000 лв.

Традиционно голям процент е заложен за образованието-малко над 14 млн.лв. Това са финансирани от държавата дейности, които са свързани с издръжка на училищата. Общината дофинансира някои от дейностите по образование. Например, част от дейностите в детските градини, и изцяло са поети финансово детските ясли. За тях се знае, че са напълно безплатни за асеновградчани.

Средствата за спорт и за култура не са драстично променени. Традиционно са отделени средства за поддръжката на материално-техническата база на спортните клубове, участието им в държавни първенства и в други състезания, както и поддръжка на детско-юношенския спорт. Тази година те са в размер на около 300 000 лв.

Подобна е и сумата за празниците на Асеновград, която смятам, че последните години се разпределя по-ефективно и успяваме да  реализираме иновативни културни събития, наред с традиционните, които да оставят следа, и това се оценява от гражданите на общината положително, посочи още д-р Караиванов.