Посрещаме бойците от 15-та рота „Кандахар“

В Стара Загора пристигат премиерът и военният министър

С тържествен ритуал ще бъдат посрещнати военнослужещите от 15-та охранителна рота „Кандахар“ към Международните сили за сигурност в Афганистан. Церемонията ще се състои днес, 13 февруари на площада пред общината.

Кметът Живко Тодоров ще приеме знамето на Стара Загора, което бе на афганистанска земя, заедно с бойците от ротата, по време на шестмесечната им мисия за охраната на летище Кандахар.

В 11.30 ч. министър-председателят Пламен Орешарски ще приеме строя на площада пред Община Стара Загора. Министърът на отбраната Ангел Найденов ще връчи награди на военнослужещи за участието им в мисията. В церемонията ще участват още началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите ген.-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски ген.-майор Нейко Ненов.

Около 260 военнослужещи от националния елемент в Кабул, част от 15-та рота, представители на Военна полиция и медицински екип, водени от националния командир на контингента полковник Максим Карев, бяха посрещнати на летище София на 6 февруари от постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник- командващия на СКС контраадмирал Георги Мотев и командира на Втора механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.
По време на мисията те са изпълнили успешно поставените им задачи - денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, тактически и съвместни оперативни центрове. Изпълнени са 3534 механизирани и пеши патрули, 13 323 проверки на моторни превозни средства и 33 112 проверки на пешеходци, съобщават от Министерството на отбраната.