Бившият наемател на Ропотамо пак се кани да разхожда туристи

Тодор Ташев участва с две фирми в общински конкурс за транспорт до остров "Св. Анастасия"

Бившият наемател на атракционната дейност по река Ропотамо Тодор Ташев е участвал с две от фирмите си в общинския конкурс за превоз на туристи от Мостика до остров Света Анастасия. Двете дружества на Ташев „Тито Трейд" ЕООД и „Примо тур” са сред общо четирите кандидати да возят по море през лятото чужди и наши туристи до острова. Останалите подали документи са „Ами 2004” и „Си Транспортерс” ЕООД.

Днес или утре комисия ще разгледа офертите, в понеделник трябва да стане ясно, кой ще извършва туристическата дейност, казаха от общината. Поръчката ще се извършва до август, когато трябва да е готов общинския кораб, който ще поеме дейността.

Ташев близо 8 години разхождаше туристи с катамарани в най-атрактивното място в района на Приморско- река Ропотамо. Името му нашумя, след като договорът му с РИОСВ-Бургас за извършване на туристическа дейност в резервата изтече. Няколко месеца след това институциите изпращаха официални писма и покани на вече бившия наемател да извади петте си катамарана от реката. Заради откази да изнесе инвентара, скандалният бизнесмен бе изгонен с полиция. Месец, след като новият концесионер влезе във владение, Ташев започна да сипе жалби и доноси срещу  него. Дори някой беше изхвърлил замразени чернокоп и таранка в реката и сигнализирал министерството, че новият наемател е замърсил водите на Ропотамо. Бяха вдигнати на крак РИОСВ, Басейнова дирекция, експерти от БАН и се установи, че става дума за злепоставяне и екопроблем няма.

През септември миналата година около Ташев назря нов скандал. Тогава доверени източници издадоха, че бизнесменът, заедно с тогавашната шефка на РИОСВ Добрина Стоилова, готвят план за изгонването на новия наемател на Ропотамо. Ташев си поръча чисто нови катамарани, а Стоилова си позволи да обяви нов конкурс преди да е изтекъл договора на фирмата-стопанин на атракциона. В момента заради закононарушенията срещу Стоилова се водят дела, а лодките на Ташев стоят в двор на частна база до стадион „Черноморец”.