Вдигнаха блокадата на границата

Засега проблемът е решен, но икономическото му отражение вероятно тепърва предстои

Тази нощ тридневният кошмар за българските и турските товарни превозвачи на общата граница приключи. Пет минути след полунощ блокадата беше вдигната, предаде БНТ.

След продължителни преговори двете страни на спора се съгласиха на някои отстъпки. Стана ясно, че България ще изпълни едно от основните искания на южната ни съседка, като предостави на шофьорите оттам половината от разрешителните за годината. Очаква се казусът с тях да се разреши на междуправителствената среща, която беше изтеглена от 21 на 17 февруари.

От своя страна транспортният министър на Турция се ангажира с цялостен нов подход в двустранните взаимоотношения и постигане на трайни резултати.

Предстои да видим дали взаимните обещания наистина ще доведат до разрешаване на проблема - при това, дългосрочно.

Часове преди вдигането на блокадата напрежението сред шофьорите заплашваше да ескалира, след като турските превозвачи обявиха, че ако до полунощ тя не приключи, ще блокират с телата си и движението на леките автомобили и автобусите.

Междувременно верижният ефект от проблемната ситуация даде отражение и на потребителите, като се очаква последствията тепърва да се усещат. Заради забавените доставки цените на много продукти се увеличиха и вероятно тенденцията ще продължи като забавено следствие от конфликта.