ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

Кой празнува на днешната дата

На 13 февруари Православието почита паметта на Преподобни Мартиниан, Свети Евлогий Александрийски и Преподобна Зоя. Днес имен ден празнуват всички с имената Евлогий, Евлоги, Зоя, Зои, Зоица, Зойка, Зоичка.

Мартиниан е живял в края на 4 и началото на 5 век сл. Хр. Той е роден в Кесария, Палестина. На 18-годишна възраст става отшелник. Той се оттеглил в една планина на име Кападокия. Там прекарал цели 25 години в пост и молитви. Един ден обаче при него дошла красива жена. Християнският човек бил изкушен от нейната обаятелност и за да не се поддаде, скочил бос в огъня и стоял там, докато всякакъв порив за грях в него не изчезнал. Женските изкушения обаче продължили да го съпътстват и след това. Тогава Мартиниан скочил на една скала насред морето, за да бъде изолиран от всички и всичко. Легендата твърди, че делфин го е спасил и пренесъл на брега. Тогава набожният човек решил да пътува и да проповядва християнството. Той обиколил 164 града и умира през на 13 февруари 422 година.

Св. Евлогий е живял през 7 век сл. Хр. Той е архиепископ на Александрия. Името „Евлоги“ идва от гръцки език и означава възхвала, добра дума.

Преподобна Зоя е византийска императрица - мъченица. Тя е имала дарбата да изцелява. Живяла е през 3 век сл. Хр. Името и от гръцки означава живот.