Плащаш такса, ако искаш по-нисък пътен данък

Животът

13-02-2014, 11:53

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Собствениците на коли сами ще си вадят сертификат за евростандарта на двигателите на автомобилите си от производителя или негов представител в България.
Това не важи за шофьорите, в чийто голям талон на колата е описан евростандартът. Той е достатъчен да получат отстъпката - само трябва да го покажат в данъчната служба.
Всички останали обаче ще ползват отстъпка от налога само срещу въпросния сертификат.
Това гласи инструкцията за формиране на налога върху колите, изпратена от транспортното министерство до националното сдружение на общините. Сертификатът ще е за конкретната кола, а не общо за марка и серия, пише "Труд".
Пред "Труд" вчера от представителства на автомобилни производители у нас обявиха, че услугата няма да е безплатна за хората. Те ще събират такси за документа, тъй като това ще изисква от тях допълнителна организация и усилия. За да подготвят въпросния сертификат, те ще правят официални запитвания до производителите за данните за всяка кола - продадена в България или внос на старо от друга европейска държава. Все още не е уточнено каква ще е цената на услугата.
Зам.-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че с представителите на автомобилните компании тази седмица ще се коментира организацията. Той щял да настоява да няма такса за издаване на сертификати. Ще бъде предложен и единен документ за сертификата.
Изискването за доказване на евростандарт засяга над 750 000 собственици на коли само в София, тъй като КАТ разполага с информация за 16% от всички над 900 000 возила.