Паника сред родители заради заключените зали на ОДК

Мисия Пловдив

13-02-2014, 11:59

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Повече от 1000 деца могат да останат без безплатен спорт

В края на миналата година Общински детски комплекс остана без трите си спортни зали с решение на кмета Иван Тотев. В момента директорът на комплекса Атанас Куртенков обжалва заповедта пред Администратевин съд - Пловдив. Обектите се намират на бул. "Дунав", ул. "Кичево" и на Джендем тепе. Над 1000 деца използват услугите им напълно безплатно.

От около два месеца в медиите върви престелка за ОДК и за случващото се с него, коментира казуса общинският съветник от НИЕ Слави Георгиев.

ОДК е създаден с решение на общински съвет през 2003 година, със същото решение му се дава стопанисването на три спортни зали. Сега е нелогично те да се взимат от кмета.

В края на ноември 2013 година в комплекса е назначена проверка, която излезе със заключението, че интересът към спортното направление е голям. Подписана е от зам.-кметът Стефан Стоянов и още петима отговорни лица от общината. Не е ясно защо в последния работен ден на миналата година се получава писмо, с което се разпорежда отнемането им от управлението на ОДК поради отпаднала необходимост.

Кметът уверява, че вземането на залите няма да засегне фонд работна заплата, но връзката е налице, тъй като се отчита намаление на този фонд с 125 хил. лева за 2014 година.

Бюджетът на ОДК е делегиран и се дофинансира от община Пловдив. За 2013 година държавата е дала близо 420 хил. лева и отново толкова за 2014 година. Общината е определила между 500-600 хил. лева за 2013 година, а за настоящата година – едва 340 хил. лева.

Бюджетът на града е 219 млн. лева. Кметът го определи като най-добрият досега, коментира на свой ред и бившият градоначалник Славчо Атанасов. Но с него се удря най-чувствителната част от нашето общество – децата. Как така Тотев направи децата да бъдат ощетени с над 200 хил. лева. На общия фон сумата не е голяма, но е унищожителна за комплекса. Самият му директор вече призна, че ще е принуден да засегне точно треньорите към комплекса.

В Пловдив има много частни клубове, има родители, които могат да си го позволят, но има и такива, които разчитат на напълно безплатните услуги на ОДК. Над 1000 деца се занимават със спорт към комплекса. Много от тах носят награди за града, но не това е най-важното. Най-важното е, че те могат да спортуват.

Като изключим спортните дейности пък, 4500 деца използват реално услугите на ОДК.

Паниката сред родителите е огромна, хаосът е огромен, посочи Атанасов. Самите родители ни потърсиха, те са инициирали и подписка, която тече в момента.

В детския комплекс се практикуват почти всички видове спорт – от художествена гимнастика до спортна стрелба. Залата за стрелба, намираща се в двора на училище Яне Сандански е едно малко бижу, посочи Атанасов. И сега тази зала се отписва, заедно с другите две.