Фирми на Данчо Ментата източвали ДДС

Бившият общински съветник в Бургас и настоящ председател на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев притежавал фирми, на които са възстановявани огромни суми ДДС. Известният сред бургазлии с прякора Данчо Ментата депутат управлявал дружествата чрез подставени лица. Това заяви бившият директор на митниците Ваньо Танов днес по Нова телевизия. Той обяви, че разполага с разговори, уличаващи Цонев в източването на ДДС.

"Председателят на комисията ще види себе си в разработка по отношение на възстановяването на ДДС. Твърдя, че в една от разработките министър от правителството се е обаждал на шеф в данъчното и казва да бъде възстановено 1 600 000 лева, по памет го казвам, на лицето Йордан Цонев", посочи Танов.

Той отрече обвиненията на Цонев, че е опъвал чадър за укриване на акцизи при производството на нелегален спирт над Мишо Бирата. По думите на Танов нарушения е имало преди назначението му на поста през август 2009 година. Той се похвали, че след проверката в пивоварна "Леденика" е била преустановена практиката с неплащане на акциз за производство на алкохол.

Йордан Цонев беше общински съветник от СДС и председател на икономическата и финансово-бюджетна комисия на общинския съвет в Бургас от 1991 до 1995 година. Той е популярен като собственик на чейнджбюрата в черноморския град пред 90-те години, откъдето придобива и прозвището си Данчо Ментата. Избран е за депутат в 38-ото Народно събрание от листата на СДС. Тогава става председател на Комисията по бюджет, финанси и финансов контрол в парламента. По-късно „емигрира” в ДПС, като става и негов заместник-председател.