Приеха бюджета на Бургас! 162 млн лв за 2014 година

Градът става още по-желан за инвестиции, работа и почивка

Общинският съвет гласува бюджета за 2014 г без вота на опозицията. След 4 часови дебати гласуването завърши с бурни аплодисменти от страна на съветниците от ГЕРБ .

162 милиона лева е прогнозната рамка на бюджет 2014 г, чието мото е "Достъпна среда и устойчива мобилност". Той цели последователна политика за благоустрояване на града и осигуряване на по-добър достъп до основните публични услуги за всички граждани. Идеята е Бургас да стане още по-желано място за живеене, работа, инвестиции, спорт, култура и почивка. Приемането на рамката обаче не се размина без драми. 

„Разкопахте целия град, превърнахте го като швейцарско сирене, като ивицата Газа, след бомбардировка“, заяви националистът Валентин Касабов, за да обоснове отрицателния си вот. От трибуната на местния парламент той заяви, че парите които се разпределят от капиталовата програма потъват в джобовете и корпоративните интереси на фирмите около общинската администрация.

Съветникът от Партия СЕК Георги Манев обясни, че за първи път не подкрепя бюджета на общината, защото той няма да облекчи малкия и среден бизнес. „В момента на криза, това да имаш висок бюджет не е гордост. Висок бюджет означава, че под формата на такси и данъци ние ще продължим да събираме пари от бургаските граждани и малкия и среден бизнес, от всички които оцеляват благодарение на тях самите, а не на общината или на нас като съветници“, каза Манев.

Предложението, което взриви днешната сесия и предизвика най- горещите спорове след темата за заемите и за програмата за развитие бе издръжката на сдружението „Младежки глас“. То беше прието с мнозинство при гласуването на точките в бюджета за 2014 година. Според решението организацията, която опозицията нарича младежкия ГЕРБ, ще получи 10 000 лв. тази година. Против сумата се обявиха съветниците от БСП и НФСБ. Аргументите на опозицията бяха, че младите хора имат възможност да привличат средства и по други начини и не се нуждаят от толкова голяма издръжка. Според социалисти и националисти по-голямата субсидия трябва да отиде при двете сдружения на онкоболните в Бургас.