Чудите се защо десетки животни умират в много от столичните квартали?

Клошар е в болница заради отровата, заложена за улични кучета и котки

Бездомник, който се изхранва с огризки от кофите за боклук, за малко да умре. Оказало се, че се е натровил с антифриз, който пък попаднал в организма му, след като изял 2-3 филии хляб със странен вкус и мирис, разказаха лекари от спешното отделение на софийска болница пред „Всеки ден", които успели да спасят човека.

Той наскоро намерил парчетата хляб, подредени отстрани върху контейнер за смет в столичния квартал „Люлин", филии имало и по земята около кофите. Бездомникът решил, както често се случвало, че някой милостив е оставил храната. Усетил необичаен вкус на хляба и че е мокър, но решил, че се е изцапал от самата кофа и е прогизнал от снега. Скоро обаче се почувствал много зле и негови братя по съдба успели да го придвижат до болницата, където станало ясно, че е поел антифриз.

Лекарите разказаха, че са имали и други подобни случаи. Като направили връзка с алармиране от природозащитници, че недобросъвестни граждани тровели бездомни кучета и улични котки с напоен с антифриз хляб. Сипвали от течността срещу замръзване и в други манджи и залагали отровните капани при кофите за боклук.
отрова, скрита в чисто месо, мори наред животни в София. Поне осем трупа на кучета, сред които и домашни, три чувала с умрели гълъби и десетки загинали котки са били събрани край детска площадка в столичния квартал „Лозенец".

Според местните хора става дума за геноцид над животните, а акцията продължава вече цял месец, научи „РЕПОРТЕР". До кофите край детска площадка в квартала е било сложено филе от бяла риба и кайма, наблъскани със силна отрова, от която 20-килограмово животно умира в страхотни мъки само за 10 минути, обясни Явор Гечев от Фондация „Четири лапи ".

„Страшно е, защото се случва буквално на детска площадка. Има неглижиране на задължения от страна полицията, която се опитва да спести пари от понататъшно разследване, смятайки убийствата на животни за леки случаи. Но нещо много страшно може да стане, ако дете попадне на тази отрова", каза пред вестника Гечев. По думите му тази година тровенето на животни в столицата, а и в цялата страна, не е спирало. „На място в „Лозенец" служители на реда не са взели проби от отровата, не е разпоредена аутопсия и най-вероятно случаят изобщо няма да бъде отчетен за пореден път, въпреки че сигнал има", обясни още Гечев.

От СДВР заявиха пред вестника, че има проверка, която се изразява в разпити на местните хора, но не успяха обаче да обяснят дали проби са взети и дали са назначени аутопсии на животните .