Скочи търсенето на земя преди сеитбата

Мисия Добрич

14-02-2014, 14:11

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Пред пролетната сеитба голямото търсене на земеделски земи в Добричкия регион продължава, но предлагането е слабо, съобщават за БТА брокери от агенции за недвижими имоти.

Въпреки по-ниските изкупни цени на зърнената реколта собствениците на земя получиха за отминалата стопанска година добри ренти - по 60-80 дори по 100-120 лева за декар, и имат интерес да запазят наследството си, коментира за БТА председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова. По думите й част от арендаторите и земеделските кооперации, чиито договори са изтекли през 2013-а, са дали добри възнаграждения на собствениците, за да не ги "изпуснат" занапред. Много дребни стопани вече инвестират получените ренти отново в покупката на земя. Има оферти за над 1 600-1 700 лева за декар, но за тях няма пазар, най-ниски са цените в Тервелско - 1 000-1 200 лева, и в община Крушари - 1 200-1 300 лева, посочва председателят на браншовата организация.

Търсенето на земеделски парцели в региона изпреварва поне два-три пъти предлагането, казва пред БТА представителят на агенция за недвижими имоти в Каварна Димитър Крайчев. По думите му в землищата край морето декар чернозем достига 1 500 лева, като най-висока е цената край Балчик - 2 000 лева. Според брокера предлагането е все по-малко заради концентрацията на полетата в ръцете на все по-малко собственици. Освен крупните арендатори търсят да закупят ниви и състоятелни хора от други професии, които смятат, че вече не е толкова изгодно да влагат парите си в банка.

Сред кандидат-купувачите обаче няма чужденци, категоричен е Крайчев. Няма интерес сред земеделски производители от чужбина да инвестират в Добруджа, защото комасацията все още не е мащабна, смята Костадинка Добрева, управител на една от първите агенции, стъпили на пазара на недвижими имоти в региона. Според нея чужди граждани биха се захванали с аграрен бизнес в Североизтока, ако могат да купят поне 5 000-10 000 декара в едно землище. Арендаторите в Добричко обработват много повече, но уедряването става като разменят парцели помежду си и масивите приличат на шахматни полета с различни собственици, поясняват брокери. В крайморските общини има оферти дори за 2 200 лева за декар, ако полетата са по-големи от 50 декара.

Средните цени в областта бележат ръст от 10-15 на сто в сравнение със същия период на миналата година, посочва Добрева. Според нея сегашните ценови равнища на земята ще се задържат поне до есента, когато ще стане ясно колко ще е зърнената реколта, как ще се търгува и в какъв порядък ще бъдат рентите. Засега с натрупаната влага през зимата прогнозата за развитието на пшеничните посеви е добра, но добивите може да не се окажат толкова високи, ако лятото се случи сушаво, застраховат се брокерите.

Агенция за недвижими имоти вече лансира първите оферти в бранша за финансов лизинг на земеделска земя на Международната борса за семена и посадъчен материал в Добрич. Брокери предлагат на земеделските производители да улеснят сделките им при годишна лихва за лизинга по-ниска от евентуалната рента, която биха платили за ползването на земята.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен