Кмет върна решение на съветници за увеличени заплати

Мисия Добрич

14-02-2014, 15:21

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Кметът на община Крушари Добри Стефанов върна за ново разглеждане в Общински съвет приетото от крушарските парламентаристи решение за заплатите на съветниците. Мотивите са му, че решението им за индивидуално месечно възнаграждение в размер на 40 % от средната брутна заплата в общинска администрация за съответния месец е незаконосъобразно, защото противоречи на подготвения и внесен в местния парламент сборен бюджет на община Крушари за годината, пише „Стандарт”.

  В мотивите си Стефанов изтъква, че годишният бюджет за издръжка на Общинския съвет надвишават възможностите на общината, защото плащането на заплатите на съветниците зависи от местните постъпления в хазната на кметството.

Длъжността "общински съветник", според Закона за местното самоуправление и местната администрация е изборна длъжност и всеки един трябва да се ръководи от интересите на гражданите и да работи за тяхното благополучие.

 Според Стефанов увеличаването на заплатите на съветниците не е продиктувано от правата, нито от задълженията им, а още по-малко е свързано с благополучието на населението в общината.