Още 8 служители на щат в Бургаския затвор заради Закса

Случаят със затворника от Бургас предизвика министерска проверка

Численият състав на Бургаския затвор ще бъде подсилен от още 8 бройки, от други затвори, които не са  толкова натоварени. Това е резултат от приключилата проверка, назначена от зам.-министъра на правосъдието Илия Ангелов след инцидента с лишения от свобода Господин Димитров-Закса, който опита да се самозапали.

 Екшънът се разигра на 6 февруари пред очите на надзиратели и журналисти, с които Закса дори успя да разговаря по мобилен телефон. Тогава затворникът обвини управата на заведението за лишени от свобода в корупция. 

Проверката на правосъдното министерство на място установила категорично, че в администрацията на затвора в Бургас няма постъпили конкретни сигнали от лишения от свобода и твърденията му по време на инцидента не се основават на обективни доказателства, се казва в съобщение от правосъдното ведомство.

Заместник-министър Ангелов е  наредил увеличаване на щатната численост на надзорно-охранителния състав в Бургаския затвор за да се обезпечи по–добре  сигурността и ефективения  контрол при изпълнение на наказанието „лишаване от свобода”.

Заради пренаселеността на Бургаския затвор заместник-министърът е изменил заповед от 2009 г. относно възможността осъдените да изтърпяват наказанието си в най-близкия до постоянния им адрес затвор или поправителен дом.  С промяната осъдените от Ямболския регион ще търпят наказанието си в затвора в Стара Загора, а тези от Кърджалийския регион – в затвора в Пловдив.  

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”  ще изгови обстоен анализ за подобряване сигурността и контрола в местата за лишаване от свобода.