Пътуваме в 32 страни без зелена карта

Животът

16-02-2014, 08:12

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стартира лотарията за "Зелена карта"

Изискването остава в Македония и Турция

Българските автомобили ще могат да пътуват в 32 държави без сертификат зелена карта, ако имат сключена „Гражданска отговорност“, пише "Преса". Става дума за всички страни-членки на ЕС, на Европейското икономическо пространство и Сърбия, Швейцария и Андора. Това е записано вече черно на бяло в полиците на всички застрахователни компании. Промяната стана с решение на Комисията за финансов надзор в края на 2013 година, но на дружествата бе даден три месеца гратисен период, който изтече. Промяната е изцяло в полза на потребителите. Досега за зелена карта се доплащаха от 25 до 50 лв.
Цената на „Гражданска отговорност“, обаче, ще се повиши. Причината е, че полицата вече ще покрива по-големи рискове и лимити на отговорност. Застрахователите предвиждат ръст с около 15%. Те прогнозират, че много шофьори ще продължат да си купуват зелена карта. Има случаи, когато пътните полицаи в Румъния или в Гърция изискват този документ и създават проблеми на българите.
При пътуване в Македония и Турция ще бъде нужен сертификат, напомнят от надзора. Двете държави не са подписали многостранното споразумение на бюрата от международната система „Зелена карта“.