Инвеститори се оплакват от прекалени проверки

Новините

16-02-2014, 09:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Недоверие от страна на регулаторните органи и прекалено чести и подробни проверки на частните фирми пречат на инвеститорите в България. Това стана ясно на среща с министъра на икономиката Драгомир Стойнев, организирана от Френско-българската търговска камара, пише "Труд".

“Някои чужди фирми в България не са чак толкова щастливи. Това споделят и колегите от други европейски страни. Общото между тези компании е, че работят основно с публичните власти”, каза посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той добави, че бизнесът има нужда от доверие, за да не се чувства “следен и под лупа”. Въпреки това в последно време “инстиктивното недоверие” към чуждите компании нараснало. Кабан обаче не даде конкретни примери за фирми или сфери, в които има недоволство от прекаления контрол. Преди дни правителството обяви, че следи изкъсо големите търговски вериги заради съмнения за укриване на ДДС.

Икономическият министър Стойнев не коментира въпроса, повдигнат от посланика. Пред френските инвеститори той каза, че се работи по намаляване на административната тежест.

Сред засегнатите на срещата теми беше и цената на тока. “Взеха се решения за поевтиняване на тока. Знам, че това е продиктувано и от социалната обстановка, но да ви предупредя - намалението утежнява живота на сектора”, обърна се към Стойнев директорът на “Шнайдер електрик” за България Кристоф де Лафарж. Той посъветва да се инвестира в енергийна ефективност, вместо цената на тока да се натиска надолу. В отговор Стойнев заяви, че за първи път еленергията поевтиня и за бизнеса. Със свиването на цените на нощния ток пък се стимулират малки производители като баничари или “тези, които готвят, за да посрещнат първите, които са се събудили”.

По-късно Стойнев коментира и поисканото от две електроразпределителни дружества поскъпване на тока със 7-9%. “Новите цени касаят Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Но познавайки работата , не смятам, че ще има увеличение”, каза министърът.

"Наредба или минизакон" вместо отменен закон 

“Минизакон или наредба” може да замени Закона за публично-частното партньорство, предложен за отмяна преди ден. Това каза министърът на икономиката Драгомир Стойнев по време на среща с френски инвеститори.

В четвъртък официално беше предложено законът, приет през 2012 г., да бъде отменен, защото не работи. “Ще разчитаме на частния сектор да каже как да се уреди това партньорство”, каза Стойнев в отговор на въпрос на адвокат Богдан Богданов.

Според Богданов законът е неясен и със сложни процедури, но отмяната му спира вече започнати проекти. “Лошо е, че законът се отменя, без да има друго предложение. Имаме клиент, който подготви проект по него, и сега не знаем какво ще правим”, каза Богданов.