За Трифон Зарезан - на гости в Обручище

В с.Обручище ритуално зарязаха лозето в двора на Радка и Жеко Жекови

Всяка година на празника Трифон Зарезан в гълъбовското с. Обручище местните се събират пред кметството на селото и под музикален съпровод се отправят към къщата на стопани винопроизводители, за да извършат обичая „Зарязване на лозата”.
Тази година честта се падна на Радка и Жеко Жекови от с. Обручище. Лозето в техния дом зарязаха кметът на селото г-н Илия Илиев, зам.-кметът на община Гълъбово г-н Пламен Бараков, както и други гости на празника- дори и учениците от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” с. Обручище.
Стопанката на лозето Радка Жекова е бившата директорка на местната детска градина. Тя посрещна гостите в дома си, както повелява традицията - с домашна питка. Съпругът й Жеко Жеков - на повечето местни хора познат като Джонито, покани всички гости на бяло и червено вино и сухо мезе негово производство, като се похвали с над 40-годишния си опит в производството на вина и ракии.
След „зарязването на лозите”, гостоприемните домакини поканиха присъстващите в механата в къщата им на чаша вино.
„Това семейство за мен е едно от най-работливите в нашето село - сами са създали всичко, което се вижда тук, уредения двор, лозето механата. Те са уважавани хора в нашето село” - разказа кметът на с.Обручище Илия Илиев.
По-късно празненството продължи в ритуалната зала на с. Обручище. Състоя се и конкурс за най-добър майстор винар на бяло и червено вино. С почетната лента „Цар на виното 2014” се окичи Стефка Бенева. 
Гостите на празника се веселиха от сърце, с настроение потанцуваха, като извиха кръшни хора и ръченици, а за това отлично и весело настроение се погрижи Славеят на Обручище - местната народна певица Теменужка Кърджева.