Пловдив прие частица от мощите на Света Петка

Мисия Пловдив

16-02-2014, 16:35

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С литийно шествие, предвождано от хоругви и военен духов оркестър, светинята бе отнесена и положена в старинния храм в Пловдив

Стотици пловдивчани се стекоха днес в митрополитския храм "Света Марина", за да посрещнат частица от светите мощи на римската преподобномъченица Света Параскева в неделята на Блудния син, предава БГНЕС.

Светинята е дар на Пловдивската митрополия от Славянобългарския манастир "Свети великомъченик Георги Зограф" на Света гора. Бе донесена лично от игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий по решение на манастирския събор.

Реликвата е поставена в специално изработена сребърна кутия. Точно в 9 сутринта тя бе предадена на митрополит Николай, след което имаше архиерейско богослужения.

Света Параскева се слави като изцелителка на слепите. Паметта на света Параскева или света Петка се чества от Българската православна църква на 26 юли. С литийно шествие, предвождано от хоругви и военен духов оркестър, светинята бе отнесена и положена в старинния храм "Света Параскева", където бе оставена за вечно поклонение и почит от вярващите.