Вики Радева с рекорд в родния шахмат

Спорт

16-02-2014, 17:37

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петър Боев

Всичко от Автора

12-годишният талант стана най-младата пловдивчанка, класирала се на финал при жените

Виктория Радева постави своеобразен рекорд в родния шахмат, установи Plovdivutre.bg. 12-годишната състезателка на Спартак (Пд) стана най-младата пловдивчанка, която се е класирала някога на финал в Държавното първенство на България за жени.

Вики постигна своя успех, след като зае 4-о място в крайното класиране на завършилия днес в Пловдив полуфинален турнир.

В последната си партия възпитаничката на СОУ „Никола Вапцаров” матира с черните фигури Цвета Василева от Локомотив (Пд) и натрупа актив от 5,5 точки. Толкова имаше и 5-ата Нургюл Салимова, но тя е с по-лоши турнирни показатели.

Както Plovdivutre.bg още вчера съобщи, за финала се класира и 16-годишната състезателка на Асеновец (Асеновград) Мария Васова.

Другите две квоти от полуфинала в Пловдив завоюваха Светла Йорданова от Етър и Цвета Галунова от Марица изток.

Финалът на Държавното първенство при жените ще се състои от 10 до 18 май в Козлодуй. Там сигурни участнички още са първите 3 шахматистки от миналата година - Елица Раева, Ива Виденова и Симонета Иванова. Списъкът ще допълнят 2 шахматистки с най-високо ЕЛО, както и един състезател, посочен от домакина – това е Таня Банинска.

В същото време в полуфиналите при мъжете се класираха първите петима в крайното класиране. Това са Петър Дренчев, Петър Г. Арнаудов, Димитър Мархолев, Любомир Данов и Радослав Димитров.

Най-добре от пловдивските клубове се представи Спас Кожухаров от Локомотив 2000 (Пд), който освен това е и личен треньор на Виктория Радева. Той завърши с актив от 6 точки, колкото и 5-ият в класирането Радослав Димитров, но имаше по-лоши турнирни показатели от него.