Откриха лечение за мързела

Животът

17-02-2014, 07:15

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Ново проучване показва, че мързелът може да бъде генетично заложен. Специалистите твърдят че „гена на мързела” играе ключова роля в мозъка и прави някои хора изключително лениви. Проучването е направено от учени от университета Абърдийн и Китайската академия на науките, пише EkipNews.bg.
Учените са сравнили нормални мишки, с такива, които имат мутация. В хода на изследването, те открили, че гените произвеждат протеин, който стимулира желание за физическа дейност. Мишките с мутирал ген имат много по-малко допаминови рецептори. Когато обаче на засегнатите мишки е било дадено лекарство за стимулиране на тези рецептори, те започнали да стават по-активни и да отслабват.
В борбата срещу мързела, специалистите са решени да направят хапче, което да му противодейства. Тезата им е, че ленивите хора имат повече здравословни проблеми, заради липсата на движение. Затова трябва да се измисли начин за стимулиране на физическа активност.
Учените се надяват, че в бъдеще хората с метаболитен синдром могат да бъдат изследвани, за да се установи дали те имат същата мутация като мишките. И ако се окаже така, да се приемат нужните лекарства. Дотогава обаче, специалистите съветват, да не се забравя дългогодишната рецепта в борбата с ленивостта и затлъстяването, а именно – здравословна хранене и движение.