ЕК поиска единен пазар за телефониране и сърфиране в Интернет

Комисията предлага премахване на роуминга и създаване на континентална мрежа с национални тарифи

Съгласно ново проучване, обхванало 28 000 граждани на ЕС, 94 % от европейците, които пътуват извън своята страна, ограничават ползването на услуги като Facebook поради таксите за мобилен роуминг. Европейската комисия е изчислила, че телекомуникационните компании изпускат пазар от около 300 милиона ползватели на мобилни телефони поради сега прилаганите стратегии за ценообразуване, които са с отрицателни последици и за други предприятия, като например за създаване на приложни програми.
Със своето предложение за континентална мрежа Комисията настоява пред законодателите на Европейския съюз (Европейския парламент и Съвета) за създаването на единен пазар за телефониране и за сърфиране в интернет. Целта е да се постигне подходящо съчетание от регулаторни задължения и пазарни стимули, които да накарат операторите на мобилна връзка да разширят обхвата на своите национални тарифи/пакети, така че най-късно от 2016 г. потребителите от целия Европейски съюз да могат да използват своите мобилни телефони и смартфони по национални, а не по международни тарифи при пътувания в рамките на Съюза („роуминг както в собствената страна“). Съгласно правилата, приети през 2012 г., от юли 2014 г. клиентите ще имат право също така да се откажат от своя национален оператор, когато пътуват в чужбина, и да ползват по-евтини роуминг услуги от местен оператор в посетената държава или от конкурентен доставчик на роуминг услуги в собствената си страна без да сменят своята SIM карта.
Целта е да се създаде истинско европейско пространство за далекосъобщения посредством постепенното и окончателно премахване на разликите в таксите за националните повиквания и тези в роуминг и в рамките на ЕС.
„Честно казано, аз съм шокирана от тези данни. Те показват, че трябва да довършим започнатото и да премахнем таксите за роуминг. Потребителите ограничават в пределна степен използването на своя телефон и това не е в интерес и на компаниите.
Това не е само противоречие между пътуващите и телекомуникационните компании. Милиони предприятия понасят допълнителни разходи поради роуминга, а фирми, предлагащи например приложни програми, също губят приходи. Роумингът е безсмислен в условията на единен пазар и е проява на икономическа лудост”, заяви заместник-председателят на ЕК Нели Крус.