Варненския "Кой?" зададе Румен Петков

АБВ преговаря за коалиция, но ще е сама на изборите

Актиалният въпрос "Кой?", но с варненски адрес, зададе днес Румен Петков при дебюта на Националната гражданска инициатива АБВ във Варна. За да илюстрира с примери "закулисието", срещу което се опълчва новата полтическа сила Петков попита: Кой се опитва да наложи новите шефове на ВиК и на МББАЛ "Св. Анна"? "В името на нечии лични интереси се вземат решения, които генерално са разминават със закона", категоричен беше той. В сряда предстои трето общо събрание на водното дружество, в което мажоритарният акционер - държавата, отново ще опита да смени сегашния шеф Валентин Вълканов. Досегашните два опита падаха след обжалване от страна на Община Варна, която е с по-малък дял. „Въпросът тежи с много голяма сила - кой предложи Пламен Стоянов за управител на ВиК – Варна”, заяви Румен Петков и припомни, че Пламен Стояновне два пъти е декларирал неверни обстоятелства и за това има подадени официални сигнали до Районната прокуратура във Варна до Главна прокуратура и до министър-председателя. „Не е нормално прокуратурата и правителството да не вземат никакво отношение, а да рецидивират предложението за човек, който е попълнил документи с невярно съдържание. Тук става въпрос за тежка зависимост”, коментира Петков. Припомняйки, че сегашният управителна на ВиК–Варна се е върнал в дружеството, когато то е имало 8 млн. лева задължения, а в момента то е на печалба от над 1 млн. лева той каза: Кой има интерес от тази смяна, тук става дума за строго лични интереси, които вървят против закона и за които институциите не вземат отношение и позиция. Задкулисие имало и в назначаването на новия директор на болница „Света Анна”. Според Петков, "прави се смяна, която е категорично отхвърлена от колектива на болницата. Назначава се Десислав Тасков, който не е приет от колектива. Кой го предложи при положение, че колективът предлага хабилитиран медицински специалист. Ето този тип задкулисие води до отвращение от политиката и политиците. Липсата на институционално мислене и институционални действия задълбочават впечатлението за задкулисие и за решения, продиктувани от лични интереси, а не от гледна точка на интереса на обществото”.

АБВ ще бъде конкурент на всички парламентарно представени партии, съобщи президентът Георги Първанов при откриването на офиса на политическата сила на ул. "Братя Шкорпил" 29. В момента водим преговори с "половин дузина" извънпарламентарно представени партии за съставяне на коалиция, каза той, но не уточни кои са формациите заради "силния натиск". Това, че на политическия пазар се появяват други партии, е оздравително за обществото и партийната структура, допълни евродепутатът Ивайло Калфин.

На евроизборите през май АБВ ще се яви със своя самостоятелна листа. Регистрацията за изборите ще бъде АБВ“, категоричен беше Първанов. Предизборна коалиция, и друга - с партньори след вота, ще има при евентуални предсрочни парламентарни избори, но при строго поети ангажименти. Според лидера на АБВ, обаче, технологичното време за избори „2 в 1" вече е на изчерпване.

„БСП загуби с това ръководство поредица от избори. Като се започне от централни и се стигне до местни, БСП ги губи, без никой да пречи. Напротив - всички сме подкрепяли и агитирали за съответните кандидати. Оказа се, че единството може и да е необходимо, но не е достатъчно условие, за да спечелиш избори. И това ако не го разберат на „Позитано", никога няма да спечелят избори", коментира лидерът на АБВ. Според Калфин пък един от проблемите на държавата през последните години е, че цялото й развитие се изчерпва с конфликта Станишев-Борисов.

Към проблемите Първанов добави и Пеевски, който бил символ на задкулисието в България. Ситуацията с него президентът обаче коментира така: Ако не се сервира толкова власт, няма как тя да се изконсумира от ДПС, и особено от кръга Пеевски.

Според него тежката зависимост на всички партии в парламента от задкулисни кръгове продължава и се разраства. Дебатите за нов Изборен кодекс пък били част от опитите да се отклони вниманието от този проблем. Доказателство за това, че тази зависимост е "бетонирата", той намери във вчерашния избор на Цветан Цветанов за заместник-председател на ГЕРБ. Очевидно било, че самият Бойко Борисов е част от схемата със срещите на Цветанов с Пеевски.

Днес в 18 часа в зала "Пленарна" на Общината е срещата на Първанов, Петков и Калфин с гражданите на Варна. Над 400 души дойдоха снощи да ги чуят в Девня. На въпрос от залата там водачът на листата и настоящ евродепутат Ивайло Калфин отговори, че е против плоския данък, защото е несправедлив. Той настоява за повече публичност в обществените поръчки, тъй като това са пари на данъкоплатците. Според него е нужно обособяването на платформа в интернет пространството, в която да се публикува информация за всички търгове – за фирмите, които ги печелят, с какви условия става това, и информация в реално време за изпълнението на проекта. Това е европейска практика.