Бургаски виртуоз превзе Ню Орлиънс

Георги Петров преподава музика в „меката на джаза” и издава албум

Талантлив и млад бургазлия преподава музика в "меката на джаза" - Ню Орлиънс и издаде албум. Той се казва Георги Петров и  е виртуоз на китарата. В Америка, освен че събира почитатели по баровете, издаде и първия си албум в страната на неограничените възможности. Тавата носи името „Георги Петров. Квартет. Изгубените оригинали”, тъй като пет от седемте парчета са написани от него.

Интересното в музита му е, че съчетава български народни мотиви със звученето на джаз китарата. Учил се е от великия Милчо Левиев. 

Сега преподава джаз на студенти в Нюорлиънския университет, преподава и в частна школа по китара за малки деца и свири много активно по клубове. Възпитаник е на математическата и английската гимназия в Бургас, а преди това самостоятелно се записва и в музикална школа.

По време на обучението си, в 10-ти клас е сред малцината избрани в България за стипендията на фондация „Отворено общество” на Джордж Сорос и от 3 хиляди кандидатстващи деца от България са избрани 5.

Той избира Америка и заминава за щата Джорджия, където продължава да учи и завършва 11-ти клас. После се връща в България и като частен ученик завършва и Английската.

После отново избира да учи в САЩ, в Лорънс Университи в Апълтън, до Чикаго. Завършва бакалавърска степен по Икономика и по Джаз едновременно. За да зарадва родителите си започва работа като Продуктов мениджър и в продължение на една година работи в Чикаго, но любовта към музиката го отвежда в Ню Орлиънс. „Не можех да се откажа от своята мечта, затова се записах и в тамошния университет, където учих още две години джаз и китара”, споделя историята си музикантът. Георги Петков успешно се справя и там. Нещо повече - завършва миналата година (2013 г.) със самостоятелен концерт, който изправя публиката на крака.

Това обаче не му стига и едновременно с подготовката и с музиката работи по няколко свои проекта. Само за няколко месеца издава първия си диск. „Georgi Petrov. Quartet. Lost Originals” или „Изгубени Оригинали“. Освен петте авторски композиции на Георги, съдържа и две авторски на басиста и барабаниста. Албумът е квартет - китара, бас Трей Будрьо, барабани Сам Уайзмън и пиано - Док Шарп.