Мариам – повелителката на пловдивските маникюри (СНИМКИ)

Филибелийски чешити

18-02-2014, 13:30

Снимка:

личен архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Голямото земетресение в Армения прави България втора родина за младата жена. В Пловдив открива призванието си

Запитвали ли сте се какво може да накара една жена години наред да прекара в лакиране и пилене на ноктите на други жени? Маникюростките създават настроение у клиентките си чрез цветовете и идеите. Да не говорим, че мъжете обожават дами с изящни ръце. Макар че не го признават на глас, това ги възбужда. През ум обаче не ни минава, че някои маникюристки са готови да плащат обучения в столицата и чужбина и да се лишават от какво ли не само, за да научават нови техники. Чудно е , че да са в крак със световните тенденции – работа с акрил, акварел, ноктопластика, гел и все по-модерния 3D дизайн са готови да се простят с почивката си например.

Забелязахме Мариам Аветисян в един квартален магазин. Купуваше си чай. Човек няма как да не се почуди как може да има нормално ежедневие с впечатляващите си дълги нокти. За да покаже какво умее, тя поддържа маникюра на лявата си ръка, а с дясната разкрасява клиентките си. Отначало се питате защо й е нужно да понася „терора“ на дългия маникюр. Но две минути след като поговорите с причудливата дама, разбирате, че работата за нея е хоби, призвание и изкуство. 

Мариам работи в салон в центъра на Пловдив, но казва, че клиентките й също като нея са обикновени работещи жени. Никой не я нарича, както е кръстена, а прсото Мая. Тя е арменка, а в България я води голяма национална трагедия – земетресението през 1988 г в Армения. То слага край на живота на над 30 хиляди души. Сред жертвите е и сестрата на нашата героиня. По това време Мариам и семейството й живеят в Гюмри. Само на километри от града е епицентърът на труса с магнитуд над 8 по Рихтер. Ужасът от страха от още по-голямо нещастие кара семейството на Мариам да се пресели в България. Вече 16 години страната ни все още е техният избор. 

От 6 години прави ноктите на жените красиви и вече е част от екип на мастер преподаватели в столицата. Най-голямата й мечта е да предаде опита си на млади момичета и момчета. Първият й ученик е именно мъж. ''Две седмици го карах да учи анатомията на нокътя. Справи се чудесно и с техниките за лакиране'', казва маникюристката. За почуда на колеги и клиенти вместо да отиде на почивка на някой остров, Мариам предпочита да похарчи парите са за обучение в Англия, Италия или за състезание по конкурсен маникюр във Великобритания. Казва, че салоните у нас са изостанали. Повечето от тях с години използват едни и същи техники, докато колегите им в Европа постоянно се конкурират и учат, състезават. 

На първо място е зравето, категорична е тя. Държи на хигиената и качествените продукти. Пагубно е според нея, че няма инстанция, която да контролира нито материалите, с които работят маникюристките, нито нивото на дамите, които така си изкарват хляба. В Пловдив има 5 хиляди салона за маникюр. Повечето и представа нямат от строеж на нокът и как могат да ви навредят, смята арменката. От необучени маникюристки може да си докарате гъбички, трайно увреждане на повърхността на ноктите, бактерии, а при липса на хигиена и хепатит. 

При съвременните методи нито една манипулация не може да навреди, ако е направена както трябва, смята Мариам. Ниските цени на ноктопластика и гел лак, които виждаме в интернет търговията, според нея са абсурдни. Зад тях не може да се крие качество. Изпипаната ноктопластика според нея не може да струва по-малко от 60 лева, а поставяне на гел около 30 лева. 

Жените, които не могат да си позволят да ходят на маникюр, Мариам съветва да пазят ръцете си от препарати за миене, защото съвременните са прекалено силни и агресивни за кожата. Когато се заемат с хигиената вкъщи или на работа да слагат ръкавици. Това е причината да виждате все повече медицински сестри с декорирани нокти с гел. Това не е суета, а начин за предпазване, разкрива маникюристката.