НА ЖИВО: Грамаден астероид ще прелети край Земята днес

Животът

18-02-2014, 05:45

Снимка:

Mark A. Garlick, space-art.co.uk, University of Warwick and University of Cambridge

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Космическото тяло не е заплаха, ще можем да го наблюдаваме в пряк ефир

Днес, практически година след събитието в Челябинск, грамаден астероид ще прелети в непосредствена близост до Земята, предава inews.bg. Пътешествието му ще може да се наблюдава в пряк ефир.

Околоземният астероид 2000 EM26 не представлява заплаха за нашата планета, но пътешествието му ще бъде следено от Slooh Space Camera. Директното излъчване ще започне в 6:00 часа днес (ще можете да го гледате във видеото от youtube.com под статията).

Учените са установили, че диаметърът на 2000 EM26 е около 270 метра, той пътешества из Слънчевата система със скорост 12,37 км/сек. Максималното разстояние, на което астероидът ще се сближи със Земята, е 8,8 пъти по-голямо от разстоянието между нашата планета и Луната.

"Продължаваме да откриваме околоземни обекти, които носят потенциална заплаха за Земята. Понякога това се случва само няколко дни преди те да се приближат на максимално близко до Земята разстояние. Кампанията по изследване на астероидите Slooh събира данни с помощта на автоматизирани телескопи, които постоянно следят тази огромна популация на потенциално опасни небесни обекти. Длъжни сме да ги откриваме, преди те да открият нас!", казва техническият и научен директор на програмата Slooh Пол Кокс.

"Неизвестен астероид може да се сблъска с нашата планета и да донесе достатъчно разрушения приблизително веднъж на сто години. Това се потвърждава от събитията от 30 юни 1908 година (Тунгуският метеорит) и от 15 февруари 2013 г. (Челябинският метеорит).

Веднъж на няколко столетия дори по-масивни астероиди се сблъскват със Земята, но най-често "успешно" падат в океана или в ненаселени региони – такива като Антарктика. Но заплахата остава и фактът, че събитията, в резултат на които се променя нашата биосфера, остават реална заплаха, говори, че усилията по откриване и проследяване на околоземни обекти и по отклоняването им от курса трябва да получат бъдещо развитие – това ще бъде мъдро използване на ресурсите", допълва Кокс.