Коалиция "Кворум" вече без "Атака"

Новините

18-02-2014, 06:41

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

С тримата независими парламентаристи двете управляващи партии събират точно 121 депутати

Кворумът в парламента вече не зависи изцяло от "златния пръст" на "Атака". БСП и ДПС спокойно могат да съберат необходимите 121 гласа за провеждане на заседанията, след като днес независимите депутати станаха трима.

Неочаквано групата на ГЕРБ напусна бившият шеф на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов. Той е третият отцепник от парламентарната фракция на Бойко Борисов, след като в края на м.г. един след друг напуснаха Георги Марков и Светлин Танчев (за роенето на ГЕРБ - виж по-долу).

С тримата независими парламентаристи двете управляващи партии събират точно 121 депутати дори и при редовните отсъствия на Стефан Данаилов ("Коалиция за България") и Делян Пеевски (ДПС) (б.а. - ако останалите са редовни, БСП и ДПС имат 118 гласа). От месеци Ламбо се бори с лимфом. След като Конституционният съд (КС) на два пъти реши, че Делян Пеевски остава депутат, депесари прогнозираха, че той ще участва в писането на закони, но ще идва в пленарната зала само за най-важните решения.

От тримата независими засега само Георги Марков е показал пристрастия към управляващите. През миналата седмица той гласува "против" третия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", внесен от бившите му съпартийци. Вторият отцепник Светлин Танчев не участва в това гласуване, но напоследък е редовен в парламента, с което на практика дава гласа си за кворума.

"Труд" потърси Стефанов за коментар дали ще помага на управляващите с кворума и доколко е склонен да подкрепя решенията им, но той не отговаряше на мобилния си телефон. В изявлението му пред Нова телевизия той каза: "Просто смятам, че като стана независим, нещо все пак ще зависи от мен в парламента, а няма да се съобразявам с партийни решения." (виж по-долу). Негови колеги веднага видяха в думите му заявка, че поне ще идва на работа и ще крепи и кворума.

Последната игра на Сидеров
Минути след като се разбра, че Стефанов е напуснал групата на ГЕРБ, случайно или не лидерът на "Атака" Волен Сидеров демонстрира, че кворумът зависи от него. Националистите напуснаха пленарната зала, след като ръководството на парламента отказа да включи в дневния ред разглеждането на декларация, в която се осъждат петъчните изявления на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов (б.а. - след като агитацията на турски не бе разрешена, той обяви, че мечтае да живее в свободна и демократична България и ще го постигне).

Кворумът вчера окончателно бе провален, след като и депутатите на ГЕРБ последваха националистите и напуснаха. Парламентът не събра необходимите 121 гласа за работа и след почивката, в която упорито се говореше, че БСП ще склони да вкара в дневния ред предлаганата от "Атака" декларация. В кулоарите Сидеров дори намекна, че 42-рото народно събрание трябва да се разпусне, ако забраната за агитацията на майчин език бъде върната за преразглеждане (б.а. - виж карето).

Зам.-шефката на парламента Мая Манолова обяви, че решението за включването на декларацията в дневния ред ще бъде взето днес. Според източници на "Труд" ръководството на БСП щяло да си говори с "Атака", но не било изключено да търси и независимите депутати. За червените е важно да има заседание днес, за да се отпуши гласуването на новия изборен кодекс.

Очакваната изненада в ГЕРБ
Макар че напускането на Красимир Стефанов стана точно ден след конгреса на ГЕРБ, то не предизвика особена изненада сред хората на Бойко Борисов. Депутатите от опозицията обаче не знаеха какви са мотивите на бившия шеф на НАП. Само зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че има предположения за причините, поради които Стефанов става независим, но не може да бъде сигурен. Именно Стефанов бе начело на приходната агенция, когато данъчните проверяваха имотното състояние на Цветанов като вицепремиер. Проверката установи, че бившият МВР шеф е с чисти сметки и няма разминаване в доходите и разходите на семейството. След това Стефанов стана втори в парламентарната листа на ГЕРБ в Хасково.

Според източници на "Труд" в момента течала цялостна данъчна ревизия на имотното състояние на Цветанов, а Стефанов можело и да има притеснения тя да не покаже разминавания с неговата проверка.
Пред "Фокус" бившият шеф на НАП разви тезата, че напуска парламентарната група на ГЕРБ, за да не му се налага да говори срещу приходната агенция.

"Не съм разговарял с Борисов. Изпратих му sms, в който го уведомих, че напускам", коментира Стефанов пред Нова телевизия (какво още каза той - виж в карето). В отговор Борисов пуснал съобщение на Стефанов с пожелание за успех.

В ГЕРБ не крият, че очакват лидерът да се опита да стегне редиците. Така той постъпи, след като напускането на Марков и Танчев предизвика слуховете, че ще има още няколко отцепници от ГЕРБ. Кулоарните мълви дори спрягаха имената на Иван Вълков и Димитър Бойчев. Борисов поиска всеки, който мисли да си тръгне от парламентарната му група, да го направи на момента, но това не се случи. В петък едно от ключовите лица на партията Владислав Горанов обяви, че напуска Народното събрание, но остава експерт на партията. В левицата допускат, че ще има още отцепници. А независимият Георги Марков обяви, че ще има нови двама още до края на февруари.

Зам.-шефката на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева разви друга версия за напускането на Стефанов - причината била "задкулисието и начина, по който се управлява държавата днес".

Стефанов: Ставам независим, за да зависи нещо от мен
Новият отцепник от ГЕРБ Красимир Стефанов обяви, че не е имал никакви противоречия с лидерите на партията - председателя Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов. Той обаче даде да се разбере, че не иска да се съобразява с партийни решения. Поради тази причина отрече да планира да се присъединява към друга политическа сила в Народното събрание. "Ставам независим депутат, защото искам нещо да зависи от мен. Това е причината за решението ми. За съжаление във всички парламентарни групи депутатите изпълняват решенията на ръководствата си и често действат против волята си", заяви Стефанов пред агенция "Фокус".

Той лансира и редица предложения, за да се прекрати тази практика - да се въведе мажоритарен избор, изискване за професионална квалификация и възрастова бариера преди влизане в парламента. Пред Нова телевизия Стефанов обори хипотезата, че бил неблагодарник. "Не. В никакъв случай не съм депутат заради това, че е имало проверка на господин Цветанов", категоричен бе бившият шеф на НАП.

Сидеров заговори за разпускане на НС. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров започна да намеква за сценарий, при който да се стигне до предсрочни парламентарни избори. В кулоарите на парламента вчера той бе категоричен: “Ако се опитат по някакъв начин да върнат въпроса за агитацията на майчин език, това ще бъде супер скандално и не знам дали изобщо тогава трябва да съществува този парламент.”Попитан дали националистите наистина биха напуснали парламента, Сидеров обяви: “Ние смятаме, че не можем да си затваряме очите пред такава наглост и арогантност от страна на една партия, която с годините се доказа много пъти. Сега се появиха много псевдопатриоти, които се правят на събудени от сън.”

Засега БСП, с чиято помощ в петък ГЕРБ и “Атака” отхвърлиха предложението на ДПС за агитация на майчин език, няма намерение да преразглежда въпроса. Не е ясно обаче какво ще стане, ако приемането на Изборния кодекс отново забуксува. “Аз не мога да се примиря с арогантността, с която ДПС се заявява за ментор на българския парламент”, каза още Сидеров.