Сметната палата се връща четири години назад

Новините

18-02-2014, 07:01

Снимка:

Цветелина Белутова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Критериите за попадане на върха на държавния одитор се облекчават по модела "Пеевски"

Сметната палата става поредната експертна институция, която по принцип трябва да бъде независима, но ще попадне под влиянието на политиците.

С внесения в парламента проектозакон за контролния орган управляващите на практика отхвърлят промените в структурата на държавния одитор, които бяха внесени от ГЕРБ през 2010 г. И я пренастройват така, че да може да бъде сменено ръководството й предстрочно. Вносители са депутати от БСП (Петър Кънев и Румен Гечев) и от ДПС (Йордан Цонев и Сергей Кичиков).

По стария модел

С промените се премахва се консултативният съвет към Сметната палата, както и заместник-председателите й. Ще има един председател и колегия от членове на Сметната палата. Те ще са девет на брой със седемгодишен мандат, включително с председателя. Ще се произнасят в случаи, в които експертите в териториалните подразделения на палатата откажат да променят някой от одитните си доклади след забележка на техния ръководител и отказа му да го утвърди.

По същество това е връщане към стария колегиален принцип на работа в Сметната палата, който действаше до края на 2010 г. При него такива решения се взимат с гласуване в колективен орган на управление – членовете на Сметната палата. На практика се отнема власт от нейния председател. В момента той е човекът, който се произнася дали докладът е изпълнен в съответствие с изискванията и дали той може да бъде утвърден и публикуван като позиция на палатата. При несъгласие между председателя и одиторите арбитър е един от двамата му заместници. В новия закон заместници няма да има.

Според председателя на Сметната палата Валери Димитров до 2011 г. докладите са се изготвяли и заверявали от териториалните поделения и върху тях практически не е имало никакъв контрол по качеството на одитите. Нещо повече - широката мрежа от териториални директори, началници и одитори е давала възможност на местните управници да си пишат сами докладите.

Със законовите промени се премахват и функциите на платата по административно наказване, ако бъдат установени нарушения на Закона за обществените поръчки с аргумент, че се получава дублиране на функции с Агенцията за държавна финансова инспекция. "Такава промяна би имала смисъл само ако подобна инспекция не съществува", твърдят вносителите.

Познат маниер

Намалява се и изискването за професионален опит на върха на институцията. Както в сегашния закон, така и в този, действал до края на 2010 г., се изискваше председателят, членовете и заместник-председателите, както и членовете на консултативния съвет да имат минимум 15 години опит в областта на одита и да покриват още ред други изисквания.

С новите промени само председателят трябва да има опит от минимум 15 години, а членовете на сметната палата ще може да заемат поста си и при професионален опит от само 10 години. Снижаването на критерия за професионален опит означава, че се разширява кръгът от лицата, които могат да заемат дадена позиция, включително и за хора с по-ниски професионални качества, които иначе трудно биха били назначени.

По същия начин стана възможно Делян Пеевски да бъде назначен за председател на Държавната агенция "Национална сигурност".

Защо Сметната палата е важна

По замисъл Сметната палата е един от най-важните държавни органи, защото проверява дали публичните институции имат вътрешни правила за добросъвестно изразходване на бюджетите си и дали те се спазват. Нейна е отговорността да посочва системните слабости на публичния сектор, а при установяването на престъпление - да сигнализира прокуратурата.

Сметната палата е един от двата източника на независима критична информация за лошото управление в публичния сектор. Другият е държавната финансова инспекция и тя се контролира от министъра на финансите въпреки принципно широките й правомощия и автономията й, които са изискване от Европейския съюз.